2011. január 18., kedd

magyar nyelv csodái

méreg:olyan anyag, amely egy élő szervezet pusztulását tudja okozni, többnyire úgy, hogy bekerül a szervezet belsejébe, és ott váltja ki negatív hatását.

méreg:erős, zaklatott érzelem, amit valódi vagy képzelt sérelem vált ki, és benne van a vágy a visszavágásra vagy a bosszúra; düh, harag.

a méreg, ami az emberben gyűlik, keletkezik, a másodiknak írt jelentés alapján, mérgez, mint az első jelentés, rossz hatással van az emberi szervezetre, mérgezi..

tömeg: Összegyűlt emberek sokasága. Egy adott helyen összehívott, vagy alkalmilag összeverődött emberek gyülekezete, amelyre könnyen ráragad a benne levő, rá ható hangadók véleménye, szándéka és felszított hangulata.

a tömegnek sok elvont jelentése van még, de pl.: passzív gravitáló tömeg a test és a gravitációs tér kölcsönhatásának mértéke. Azonos gravitációs térben a kisebb passzív gravitáló tömegű testre kisebb erő hat, mint a nagyobbra. (Ezt az erőt nevezik a test súlyának. Gyakran a hétköznapi értelemben a „súlyt” és a „tömeget” szinonimaként használják, mert a gravitációs tér nagyjából állandó nagyságú az egész Föld felszínén. A fizikában a kettőt megkülönböztetjük: egy testnek nagyobb lesz a súlya, ha erősebb gravitációs térbe helyezzük, de a passzív gravitáló tömege változatlan.)

Felkavart ez a tragédia, nehezen szabadulok a hatása alól. Jó, hogy még messze van, jó, hogy még reggelente, vagy estelente, kényelmetlenül alszom, mert a kis lurkók gyakran átszökdösnek hozzánk, milyen jó, hogy itt vannak, keresnek minket, hogy együtt vagyunk. Csak lassú legyen az idő, nem várom azokat az éjszakákat.

Itt találtam egy verset: http://blogzsofi.blogspot.com/2011/01/szetszakadt-pokhalo.html ami kb. kifejezi amit érzek, csak én nem tudom így leírni.

1 megjegyzés:

Magdalena írta...

Borzalmas, ami történt, és borzalmas, hogy ilyen dolog elvileg bárkivel megtörténhet. Én már éreztem magamat és a gyerekeimet veszélyben tömegben, azóta kerülöm is, ha csak egy mód van rá.
Sajnos nem tudjuk megvédeni a gyermekeinket a veszélyektől. A maximum, amit tehetünk a rizikók minimálisra csökkentése: feltétlen szeretetet, bizalmat, őszinteséget, rengeteg beszélgetést biztosító családi háttér, a magukért való felelősség kialakítása bennük, ilyesmi. Aztán el kell engedni a kezüket és reménykedni...